HOTARAREA NR. 13 / 2015

Privind aprobarea procedurii de acordare a scutirilor de la plata impozitului datorat

bugetului local pentru situatii exceptionale

CONSILIUL LOCAL al Orasului Somcuta Mare, intrunit in sedinta ordinara, in data de 27.01.2015,

Avand in vedere proiectul de hotarare initiat de catre domnul primar Talpos Florin Vasile,  referatul de specialitate inaintat de Serviciul Economic din cadrul Primariei Orasului Somcuta Mare prin care se motiveaza necesitatea si oportunitatea adoptarii prezentei hotarari,

Avizul Comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului Local al Orasului Somcuta Mare,

Tinand cont de prevederile art. 125 alin. (2) si (3) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 139 alin. (1) si (2) din Constitutia Romaniei, republicata,

Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare,

In baza prevederilor art. 36 alin. 9, art. 45 alin. 1, art. 115 alin. (1) lit. b) alin. (3) lit. b)  ale Legii nr. 215/2001 privind administratia publica locala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

Luand in considerare avizul secretarului Orasului Somcuta Mare,

Adopta prezenta,

H O T A R A R E:

Art. 1 – Se aproba procedura de acordare a scutirilor la plata obligatiilor bugetare administrate de Consiliul Local Somcuta Mare, in conformitate cu regulamentul prezentat in Anexa nr. 1 care face parte integranta din prezenta hotarare.

Art. 2 - Prezenta hotarare se comunica:

-          Institutiei Prefectului – Maramures,

-          Domnului Primar al Orasului Somcuta Mare,

-          Serviciului Economic din cadrul Primariei Orasului Somcuta Mare,

-          Prin afisare.

CONTRASEMNEAZA SECRETAR

 TOMA ALIN FLORIN

 

PRESEDINTE DE SEDINTA

BUDA IOAN GHEORGHE

 

SOMCUTA MARE

27.01.2015

 

Cvorum:  13  consilieri prezenti, Pentru 13 voturi, Impotriva 0  voturi,  Abtineri 0 voturi

 

 

 

PROCEDURA DE ACORDARE A FACILITĂȚILOR ÎN CAZ DE CALAMITĂȚI NATURALE.

Prezenta procedură se aplică persoanelor fizice şi juridice care solicită acordarea de facilităţi la plata impozitelor si taxelor locale în cazul calamităților naturale.

            Facilităţile fiscale reprezintă diminuarea unor obligaţii de plată către bugetul local în favoarea anumitor contribuabili sau categorii de contribuabilii, în limitele si condiţiile legii.

            Facilităţile fiscale constau în scutirii sau reduceri de impozite şi taxe locale, care pot fi acordate la cerere, prin efectul legii, sau cu aprobarea Consiliului Local.

În sensul prezentei procedurii, prin următorii termeni se înţelege:

- înlesnire la plată – scutire, reducere, amânare sau eşalonare la plata de impozite şi sau dobânzi şi penalităţi de întârziere, pentru categoriile de persoane beneficiare;

- contribuabil – persoană fizică sau juridică care datorează un impozit si/sau o taxă;

- creanţă fiscală – dreptul de a percepe impozite, taxe , contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat;

- inundație  - acoperire a unei porțiuni de uscat cu o mare cantitate de apă (provenită din revărsarea apelor, din ploi); cantitate mare din apa râurilor sau a fluviilor revărsată peste maluri, din cauza creșterii debitului de apă în urma topirii bruște a zăpezilor sau a abundenţei ploilor.;

- alunecare de teren - se intelege deplasarea unei portiuni formata din roci pe o suprafata inclinata (versant). Alunecarile de teren se produc in zonele in care solul este format din diferite tipuri de argila care au proprietatea de a se umfla atunci cand sunt îmbibate cu apă (dupa o perioada cu ploi multe).

- cutremur - mișcare puternică și bruscă, verticală, orizontală sau de torsiune a scoarței Pământului, provocată fie de dislocări subterane, de erupții vulcanice etc., fie de forțele mareice, ciocnirea unor meteoriți cu Pământul; seism.

- incendiu - arderea autoîntreţinută, care se desfăşoară fără control în timp şi spaţiu, care produce pierderi de vieţi omeneşti şi/sau pagube materiale şi care necesită o intervenţie organizată în scopul întreruperii procesului de ardere;

- tornadă - furtună violentă (în formă de vârtej), care afectează regiuni întinse; vârtej de vânt devastator cu o arie restrânsă, adesea însoțit de ploi torențiale.

 

La elaborarea prezentei proceduri au fost avute în vedere dispoziţiile următoarelor acte normative:

-  art. 286 din Legea nr. 571/2003, privind Codul Fiscal cu modificările şi completările ulterioare care prevede:

(4)În cazul unei calamităţi naturale, consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren, precum şi a taxei pentru eliberarea certificatului de urbanism şi autorizaţiei de construire sau o reducere a acestora.

- Hotarare de Guvern 44/2004 – pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal care prevede:

220. (1) Facilităţile prevăzute laart.286 alin. (1) - (4) din Codul fiscal pot fi acordate prin hotărâri ale consiliilor locale adoptate în cursul anului pe baza criteriilor şi procedurilor stabilite de către acestea.

Modalitatea de desfăşurare a procedurii.

            În vederea acordării acestor facilități persoanele fizice sau juridice care dețin clădiri sau terenuri afectate de calamități naturale pot depune cereri la registratura instituției, unde vor fi înregistrate, ulterior fiind repartizate Biroului venituri și Compartimentului Urbanism.

            Facilitatea se va acorda proporțional cu gradul de afectare a imobilelor stabilit de către Compartimentul Urbanism. Acesta va întocmi note de constatare la fața locului pe care le va transmite împreună cu cererea contribuabilului și documentele justificative la Biroul Venituri, care va analiza dosarul din punct de vedere fiscal, și va propune Primarului acordarea sau respingerea facilității fiscale, după care va fi supus spre aprobare consiliului local al oraşului Şomcuta Mare prin adopatare de hotărâre a consiliului local.

            Cererile de acordare a facilității fiscale se aprobă nominal, pentru fiecare contribuabil, prin hotărâre a Consiliului Local.

            Scutirea sau reducerea de impozit se va acorda anual, începând cu data de întâi a lunii următoare depunerii documentelor justificative.

În cazul în care cererile anumitor contribuabili nu au fost aprobate potrivit prezentei proceduri, serviciul de specialitate va comunica acest lucru contribuabililor.

Acte necesare:

-          Cerere inaintata Primariei Orasului Somcuta Mare,

-          Acte de identitate ale solicitantului,

-          Dovada achitarii impozitelor si taxelor restante precum si a amenzilor,

-          Documente justificative care sustin cererea,

-          Analizarea solicitarilor de compartimentul de specialitate din cadrul Serviciului Economic,

-          Intocmire referat acordare/respingere solicitare,

-          Referat de specialitate in vederea initierii unui proiect de hotarare pentru acordarea scurtirii,

-          Adoptarea unei hotarari de consiliu local,

-          Comunicarea hotararii consiliului local solicitantului/beneficiarului, 

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.